top of page

Historie

1910

Hindrik Vos is opgeleid tot molenbouwer, maar na de industriële revolutie is er nog maar weinig vraag naar dit ambacht. Hij stapt over op de fabricage van matstoelen: boerenstoelen met ingevlochten biezen zitting. De productie vindt plaats aan de Van Sijsenstraat in de Groningse volkswijk De Oosterpoort.

Historie Vos Interieur

1936

Zoon Wiebe Vos ontwerpt zijn eerste stoel, als examenopdracht voor de avondopleiding die hij volgt aan Academie Minerva. In 2001 zal het chique Parijse meubelmerk Hugues Chevalier de stoel in iets aangepaste vorm in productie nemen onder de naam ‘Le Wiebe’. Hij wordt nog altijd goed verkocht, en als volgt aanbevolen: ‘Interprétation contemporaine d'un fauteuil créé par Wiebe Vos - Esthétique originale et excellent confort.’

Historie Vos Interieur

1945

De meubelmakerij komt in handen van Wiebe Vos. Direct na de oorlog begint hij aan de Meeuwerderweg met de productie van schoolbanken. Daaraan was dringend behoefte omdat veel schoolgebouwen door de Duitsers waren leeggehaald. Wiebe ontwerpt een goede, eenvoudige schoolbank die de gemeente wil afnemen. De productie vindt deels op straat plaats. Wiebe spreekt met de buurvrouwen af dat er niet geschuurd wordt als zij de was ophangen.

Historie Vos Interieur

1963

Tijdens zijn studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam komt Henk Vos erachter dat hij ‘een zeker talent’ heeft ‘voor ontwerpen en architectuur’. Hij maakt plannen om na de militaire dienst een bureau voor binnenhuisarchitectuur te openen in Den Haag. Op de dag dat hij afzwaait, bereikt hem echter het bericht dat zijn vader Wiebe aan een hartaanval is overleden. Hij keert terug naar Groningen en neemt, op 23-jarige leeftijd, de meubelmakerij annex winkel over: ‘Een bedrijf waar dertig gezinnen van moesten eten.’

Historie Vos Interieur

1965-85

Interieurontwerper Henk Vos verkoopt de meubelmakerij en stoffeerderij, en bouwt de winkel uit tot een moderne interieurzaak. Onder zijn leiding specialiseert het bedrijf zich in interieurarchitectuur en de verkoop van designmerken. De mix met antieke objecten uit Azië, waaronder Javaanse stationbanken en stenen boeddha’s, is in die jaren voor Nederland volstrekt uniek. Henk laat zelf de meubels onder andere vanuit Indonesië – het geboorteland van zijn vrouw – en China verschepen. Stap voor stap koopt hij een hele gevelrij op aan de Meeuwerderweg en breidt de showroom ook in de diepte uit. Tot 1500 m2.

Historie Vos Interieur

1965-85

Opdrachten voor projecten worden steeds prestigieuzer: het Confectiecentrum in Amsterdam, het hoofdkantoor van KPN in Groningen, kantoren van uitgeverij VNU in Hoofddorp, directiekamers van Koninklijke Bijenkorf Beheer in Amsterdam, verzekeringsmaatschappij Zilveren Kruis in Haarlem.

1983

Henk Vos ontwerpt voor meubelmerk Gelderland de zitbank 4800. De bank valt op door zijn eenvoud en elegantie. Opmerkelijke details zijn de armleuningen die één geheel vormen met het zitgedeelte en de vorm van de poten. De afneembare hoes en het zitcomfort worden zeer gewaardeerd. De 4800 zal een van de bestverkopende series van Gelderland worden. Er komen allerlei varianten: fauteuils, loveseats, chaises longues, hoekzits, XL-versies.

Historie Vos Interieur

1986-87

Roderick Vos loopt stage bij lichtontwerper Ingo Maurer in München en bij de design-groep GK Industrial Associates van Kenji Ekuan in Tokio, bekend van het iconische sojasausflesje. 

1988

Start van de roemruchte serie kleine advertenties op de voorpagina van NRC Handelsblad. Al snel verwerft Vos Interieur hiermee bekendheid bij een groter publiek. Er komt fanmail uit het hele land. “Liever leeg dan lelijk” wordt Henk Vos’ lijfspreuk.

Historie Vos Interieur

1988

Marco Vos volgt na twee jaar heao een opleiding tot verkeersvlieger. Hij wordt piloot bij Transavia.

Historie Vos Interieur

1990-91

Roderick Vos studeert af aan de Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (nu Design Academy) met twee glasblaasprojecten, een lampobject en een eetkamertafel. Met vriendin Claire Teeuwen, die hij tijdens zijn studie in Eindhoven heeft leren kennen, begint hij een eigen ontwerpbureau in Indonesië. Hier leiden ze een fabriekje dat houten en rotanmeubelen gaat maken voor de Raffles-collectie van Rohe Furniture.

Historie Vos Interieur

1992

Bart Vos studeert af in de vakken architectuur, interieurdesign en meubeldesign aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij volgt onder meer een stage bij Tao Architects in Tokio.

Historie Vos Interieur

1992

Vos Interieur maakt furore met een uitverkoopactie getiteld “Iets moois voor de prijs van iets lelijks”.

Historie Vos Interieur

1994

Roderick Vos ontwerpt in Indonesië fauteuils en banken voor het nieuwe meubelmerk X-Linteloo.

1990-94

Parkeren en uitbreiden is in stadswijk De Oosterpoort niet langer mogelijk. De gemeente wijst een locatie aan op de meubelboulevard, maar Henk Vos vindt die eenvormige winkelconcentraties funest voor de branche. “Niks in het kwadraat is nog altijd niks.” Vos overweegt te vertrekken uit Groningen en heeft al een locatie op het oog tussen Utrecht en Amsterdam. De gemeente haalt bakzeil. Henk Vos mag zelf een plek aanwijzen en de gemeente werkt vanaf dat moment voorbeeldig mee. De mythe gaat dat burgemeester Hans Ouwerkerk uiteindelijk persoonlijk helpt met planken sjouwen.

Historie Vos Interieur

1994-96

Ontwikkeling van het nieuwe designpakhuis ‘Maupertuus’. De eigen dromen en idealen van de familie staan centraal. Henk Vos heeft het duidelijk voor ogen: het moet een ruim pand zijn waar je vrij kan rondlopen. ‘Een bolwerk tegen lelijkheid en gemakzucht.’ Een omgeving die je entertaint, een bron van inspiratie vormt, zich onderscheidt door sfeer en architectuur. Zelf laat Henk Vos zich inspireren door Nike-town in Chicago.

Historie Vos Interieur

1994-96

Henk Vos vraagt de dan 24-jarige Bart Vos het nieuwe pand te ontwerpen. Bart zegt ja, en realiseert zich dat hij daarmee tegelijk ook zijn toekomst verbindt aan het familiebedrijf. Zijn plan wordt uitgewerkt in nauwe samenwerking met Otonomo Architecten. Spraakmakend wordt het rudimentaire materiaalgebruik, waarbij met name het toepassen van onbewerkt prefab-beton in combinatie met metaal, glas en zichtbare buizen van luchtverversing- en cv-systemen voor een industrieel uiterlijk zorgt – een trend die na 20 jaar nog heerst. Maar ook eeuwenoude bouwmaterialen uit Europa en Azië worden in het gebouw verwerkt. Kenmerkend is ook de ruimtelijkheid. De centrale binnenhal is groot, open en overzichtelijk. Hiervanuit kan de bezoeker gemakkelijk zijn weg vinden naar de vele spannend ingerichte themazalen, het restaurant, de crèche, de conferentieruimtes en galerie.

Historie Vos Interieur

1994-96

Roderick en Claire Vos werken vanuit Indonesië en vanaf 1995 in Groningen mee aan het interieur van Vos Interieurs toonaangevende conceptstore.

Historie Vos Interieur

1994-96

De Duitse ontwerper Ingo Maurer maakt een opvallend kunstwerk voor Maupertuus. Hoog op het dak verschijnt een mannenfiguur met een lamp en een stoel in zijn hand; een vrouwenfiguur is inpandig, met een vaas op haar voet balancerend, via een draaiplateau aan hem verbonden. Samen draaien ze mee met de wind. Het 12 meter hoge object is gemaakt van gepolijst aluminium, afkomstig van gerecyclede Russische straaljagers. De windvaan wordt een nieuw markeringspunt van de stad Groningen.

Historie Vos Interieur

1995

“Iets hemels voor de prijs van iets aards” – U ziet de meubels vliegen! Vos Interieur organiseert een vierdaags ‘paranormaal evenement’ waarin ‘de toekomst van uw interieur’ centraal staat. Met medewerking van het internationaal befaamde medium Bart Borselli. Nooit eerder zag u zo’n goedkope show.

Historie Vos Interieur

1996

Opening van Maupertuus. Het winkeloppervlak van Vos Interieur is met 5000 m2 in één keer meer dan verdriedubbeld. Een waagstuk. Marktonderzoek is niet gedaan. Henk Vos: ‘Wij creëren zelf de vraag’. De naam Maupertuus is ontleend aan het 12de eeuwse dieren-epos Van den Vos Reinaerde. Het nieuwe Vos Interieur maakt op veel bezoekers een verpletterende indruk. Ook op vakgenoten: ‘Henk ik ben jaloers!’ (Jan des Bouvrie). ‘Ik zie Vos als de meest complete winkel op het gebied van design. Als je er rondloopt, zie je gewoon de liefde en de energie die erin is gestoken.’ (Piet Hein Eek). ‘De mooiste winkel van Europa.’ (Ernesto Gismondi, Artemide.)

Historie Vos Interieur

1996

Henk Vos ontvangt bij de opening van de Woonbeurs in de Amsterdamse RAI de ‘Woonbeurs-pin’, een speciale onderscheiding voor een persoon of zaak die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maakt voor het Nederlandse interieur. Vos Interieur weet vervolgens bijna jaarlijks onderscheidingen in de wacht te slepen van vakjury’s en lezerpanels.

Historie Vos Interieur

1997

Bart Vos ontwerpt salontafel B1 voor Van Beek.

Historie Vos Interieur

1999

Henk Vos ontwerpt de befaamde - veelgekopieerde - VNU-tafel. De lange eikenhouten tafel met vierkante poten is oorspronkelijk bedacht voor het hoofdkantoor van uitgever VNU (het huidige Sanoma). Linteloo neemt hem op in zijn collectie. 

Voor Gelderland ontwerpt Henk Vos de zitbank en fauteuil 6400.

Historie Vos Interieur

2000

Roderick Vos ontwerpt de succesvolle Mama-vaas voor Tichelaar.

Historie Vos Interieur

2001

Henk Vos ontwerpt de ‘zwevende’ salontafel Aulia voor Linteloo.

Historie Vos Interieur

2001

Lezers van het tijdschrift Eigen Huis & Interieur roepen Vos Interieur/Maupertuus uit tot beste woonwinkel van Nederland.

Historie Vos Interieur

2003

Henk Vos ontwerpt voor hotelier Camille Oostwegel het complete interieur van Het Kruisherenhotel (4300m2), gevestigd in een monumentale gotische kerk in het centrum van Maastricht.

Historie Vos Interieur

2004

Het Stedelijk Museum neemt Henk Vos’ Gelderland 4800 op in zijn collectie.

Historie Vos Interieur

2004

Henk en Bart Vos ontwerpen kantoren (15.000 m2) voor Unilever Bestfoods in Rotterdam.

Historie Vos Interieur

2004

Roderick Vos kiest definitief voor een loopbaan als ontwerper. Met zijn vrouw Claire begint hij een eigen studio in Heusden-Vesting. Internationale meubelmerken produceren hun ontwerpen.

Historie Vos Interieur

2006

Henk Vos treedt terug; twee zoons nemen de leiding over. Marco Vos wordt algemeen directeur van Vos Interieur. Daarnaast blijft hij parttime verkeersvlieger bij Transavia.

 

2006

Bart Vos ontwerpt het hoofdkantoor van farmacieconcern Roche in Londen.

Historie Vos Interieur

2006

Nasir Kassamali, eigenaar van een aantal zeer beroemde designwinkels in Florida, heeft kennisgenomen van het bestaan van Maupertuus. Wanneer hij in Europa is, vraagt hij Jan te Lintelo hem rond te leiden en voor te stellen aan Bart en Marco Vos.

2007

Bart Vos ontwerpt meubels voor Gelderland: de modulaire serie 7200.

Historie Vos Interieur

2007

Bart Vos ontwerpt bedrijfsruimtes voor Sony BMG op het mediapark in Hilversum en het complete interieur van het nieuwe Martini Ziekenhuis Groningen (60.000 m2).

Historie Vos Interieur

2008

Bart Vos ontwerpt het interieur van de kantoren van ICT-bedrijf Ordina in Utrecht en van TCN Media op het mediapark in Hilversum.

Historie Vos Interieur

2008

Jan te Lintelo vraagt Bart Vos een serie meubels te ontwerpen voor zijn merk Verden. Uit de samenwerking ontstaan fauteuil Quintal, bank Sir Henry en kast Gabbiano no.16, geïnspireerd op een kast van ‘opa Vos’ en vernoemd naar de Meeuwerderweg (gabbiano is Italiaans voor meeuw).

Historie Vos Interieur

2010

Vos Interieur bestaat 100 jaar.

Historie Vos Interieur

2012

Bart Vos ontwerpt het restaurant van Martini Ziekenhuis Groningen en de kantoren van brancheorganisatie CBW Mitex (nu Inretail) in Zeist.

Historie Vos Interieur

2012

Vos Interieur geeft het consumentenvertrouwen een flinke impuls met de actie: “Uw portemonnee zegt ja.”

Historie Vos Interieur

2014

Bart Vos ontwerpt het interieur van de Belsimpel-winkel op de Vismarkt in Groningen.

Belsimpel.nl Historie Vos Interieur

2014

Het roer gaat om. “Soms moet je veranderen om jezelf te kunnen blijven.” Het winkelconcept dat Henk Vos met Maupertuus grootschalig gestalte gaf, sloot haarfijn aan bij de tijdgeest en de hoogconjunctuur van het laatste fin de siècle. Maar intussen is de branche veranderd: het (fysiek) tonen van complete collecties is met de opkomst van internet en ‘webwinkelen’ niet langer rendabel. De kredietcrisis leidt tot een langdurige recessie die ook Vos Interieur raakt. Maar het familiebedrijf heeft zichzelf de afgelopen honderd jaar vaker opnieuw uitgevonden. Déze tijd vraagt om een kleinere en fijnere, dynamischer en intiemere winkel. Met voortdurend wisselende, niet te kopiëren collecties: een inspirerende mix van ‘s werelds allerbeste designmerken en exclusieve, zelfontworpen artikelen. “Precies wat je zoekt, maar dan heel anders.” En op minder vierkante meters: een deel van Maupertuus wordt getransformeerd tot kantoor- of werkruimte voor bedrijven met een verwante stijl en visie.

Historie Vos Interieur
bottom of page