Architectuur

Burgh-Haamstede

Ontwerp: Bart Vos

Bart Vos, Vos Interieur, interieur, architectuur, Henk Vos, Groningen
Bart Vos, Vos Interieur, interieur, architectuur, Henk Vos, Groningen

Bestaande situatie

Het betreft hier een perceel gelegen in het bosrijke duingebied van Brugh-Haamstede. Vanaf het perceel heeft men zicht op de vuurtoren en de duinen. Aangrenzend ligt het hotel ‘De Torenhoeve’.

Opdracht

De wens ging uit naar een dynamisch ontwerp, bescheiden in hoogte en passen in de omgeving door natuurlijk en eenvoudig materiaalgebruik, maar met een robuuste uitstraling. Een prettige omgeving waar alle generaties zich thuis voelen: Een waar familiehuis!

Uitgangspunten en kenmerken

Het nieuwe plan moest letterlijk meer aarden. Uitgangspunten waren de boomrijke omgeving, het zicht op de vuurtoren en de duinen en het creëren van privacy ten opzichte van het aangrenzende hotel. 

Tijdens het ontwerpen is rekening gehouden met lichtinval, transparantie, ruimtelijke beleving en interactie met de omgeving. Daarnaast hebben wind en omliggende bebouwing een belangrijke rol gespeeld in de compositie van de plattegrond. 

Het gebruik van duurzame materialen, zoals hout, cortenstaal, beton en een mossedum dakbedekking, dragen bij aan het feit dat het huis zich met de tijd nog meer gaat voegen naar zijn omgeving.

Bart Vos, Vos Interieur, interieur, architectuur, Henk Vos, Groningen
Bart Vos, Vos Interieur, interieur, architectuur, Henk Vos, Groningen

Indeling

Er is tijdens de positionering op het perceel rekening gehouden met een ruim voorgebied, waarbij de zuid-oostgevel een gesloten zijde is, gericht naar het hotel.

Vanwege de beperking in hoogte, zijn meer ruimtes op de begane grond ontstaan en zijn deze deels verzonken in het terrein.

De verspringende plattegrond is 'organisch' ontstaan door de functionele positionering van de diverse gewenste ruimtes met meanderende corridors. Door de horizontaal als verticaal verspringende bouwvolumes, ontstaat een spannend bouwwerk met een variatie van open en gesloten wanden. Het interieur gaat vice versa over in haar omgeving.

Bart Vos, Vos Interieur, interieur, architectuur, Henk Vos, Groningen
Bart Vos, Vos Interieur, interieur, architectuur, Henk Vos, Groningen
Bart Vos, Vos Interieur, interieur, architectuur, Henk Vos, Groningen
Bart Vos, Vos Interieur, interieur, architectuur, Henk Vos, Groningen

Ontwerp

De natuurlijke begroeiing rondom het huis geeft je het gevoel dat je midden in de natuur staat, zonder dat het is aangelegd. 

Binnen en buiten vloeien vlekkeloos in elkaar over: buitenwanden en buitenvloeren lopen letterlijk naar binnen. Een scheiding tussen binnen en buiten is afgezwakt door het gebruik van glaswanden en de verschillende overstekende daken versterken nog meer het buitenleven. Een prachtig foresthuis is het eindresultaat, waar mens en natuur dichter bij elkaar komen.

4f7c7578-1026-4786-8edb-32a0355f1951.JPG

Bouwfase

DSC05295.jpg
664183b3-8d4b-4a5f-8cdd-69457bd68a90.jpg

Tuinontwerp door Piet Oudolf

IMG_3144.jpg
3b733545-fdb9-483b-a682-e1f100a7ebab.JPG

Meubelontwerp

IMG_9525.jpg
IMG_9508.jpg

Oplevering

IMG_4369.jpg
IMG_4343.jpg
IMG_4318.jpg
IMG_4308.jpg
IMG_9163.jpg
IMG_4325.jpg
20210419_125757.JPG
IMG_3167.jpg
IMG_3157.jpg
IMG_3173.jpg
IMG_9033.jpg
IMG_6914.JPG
IMG_9027.jpg
IMG_9009.jpg
IMG_2645.jpg
IMG_8931.jpg
20210527_141209.JPG
IMG_7217.JPG