Vos Interieur | Architectuur | Achterhoek

Architectuur

Achterhoek

Bestaande situatie

Het bestaande huis behoort tot een drietal huizen, gebouwd in de jaren vijftig en zestig. De huizen zijn onderdeel van een villapark. De karakteristieke landhuizen gaan op in het landelijke karakter van het park. Het bestaande huis is typisch naoorlogs, in tegenstelling wat men in deze monumentale omgeving zou verwachten. Het huis bezit weinig architectonische kwaliteit. 

Opdracht

De opdrachtgever, een gezin met drie kinderen, hadden een duidelijk uitgangspunt: 'Zorg dat wij het gevoel krijgen buiten te wonen, onderdeel te zijn van het park, maar tegelijk onze privacy behouden.' Overige criteria waren: Een moderne, karakteristieke woning, die recht doet aan de kavel en aan het park. 

Inspiratie

Bekende ontwerpen van Mies van der Rohe dienden ter inspiratie op het ontwerp, waarbij wordt gepoogd natuur, huis en mens in een hogere harmonie samen te brengen. Het kleurgebruik is veelal neutraal, omdat buiten alle kleuren reeds aanwezig zijn.  

 

Uitgangspunten en kenmerken

Belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp is contact met de groene omgeving, de hoge bomen en de vloeiend gevormde vijverpartij. Het ontwerp bestaat uit drie woonlagen: kelder, begane grond, eerste verdieping en is volledig centraal en vrijstaand op de kavel geplaatst. Er wordt maximaal gebruik gemaakt van de ruimtelijkheid, door de grote glaspartijen. Het gebruik van duurzame, natuurlijke materialen, zoals steen, hout en koper laten het huis naadloos aansluiten op zijn omgeving. Er is getracht een aantrekkelijke variatie te creëren tussen beslotenheid en transparantie. 

Indeling

 

Begane grond

De entree is aan de oostzijde. Centraal tussen de woonkamer en de entree bevindt zich de eetkamer/keuken. Het trappenhuis vormt de spil van het huis, loopt van de eerste verdieping naar de kelder en van binnen naar buiten. De zuidzijde heeft een vrij open karakter, met fraaie uitzichten vanuit de woonkamer, in tegenstelling tot de noordwestzijde, die vanwege de privacy vrij gesloten is gehouden.

Eerste verdieping

De bovenverdieping bestaat uit losgeplaatste volumes, waardoor boxen ontstaan. De volumes worden onderling verbonden met glas, waardoor brede en smalle doorkijken naar het park ontstaan. Van een gang is in feite geen sprake, de restruimten danken hun vorm aan de plaatsing van de boxen ten opzichte van elkaar. 

Ontwerp

Met dit ontwerp willen wij de bewoners optimaal laten genieten van kwaliteiten die dit perceel met zich mee brengt. Een open, royaal perceel met uitkijk op fraaie villa's, hoge bomen, een hertenkamp en prachtige vijverpartijen. Het ontwerp versterkt de relatie tussen huis en natuur en doet recht aan het oorspronkelijke karakter van het park. 

Bouwfase

Oplevering

Vos Interieur

Laan Corpus den Hoorn 100

9728 JR Groningen

Winkel

Backoffice

Studio

info@vosinterieur.nl

050 524 42 44

050 524 42 45

050 524 42 46

Nieuwsbrief

© 2019 Vos Interieur  |  Disclaimer  |  Created by StudioTW

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest