top of page

VOS x Gelderland

40 jaar VOS meubelontwerp voor Gelderland

lr_DSC7253.jpg

De exposé laat de bijzondere samenwerking zien tussen VOS en Gelderland, die is ontstaan wanneer Henk Vos in 1982 zijn succesvolle '4800' ontwerpt en dit onderbrengt bij Gelderland. Inmiddels wordt deze serie al 40 jaar door Gelderland geproduceerd. Ook de volgende generatie, Bart en Roderick Vos zijn gaan ontwerpen voor Gelderland.

Ter gelegen van dit 40-jarig jubileum stellen VOS en Gelderland een exposé samen, waarin de samenwerking inzichtelijk wordt gemaakt aan de hand van bijzondere historische meubelen, beeldmateriaal en schetsen. Tevens zijn voor deze exposé diverse VOS ontwerpen in unieke en eenmalige uitvoeringen geproduceerd door Gelderland.

Vanaf vrijdag 16 december te zien bij VOS Winkel.

Henk-Vos.jpg
PHOTO-2021-09-06-21-07-19 kopie.jpg

“Een bankstel voor je leven. Wat een vreselijk vooruitzicht!”. Het was één van de geruchtmakende quotes waarmee ontwerper, architect en ondernemer Henk Vos adverteerde voor zijn woonwarenhuis Maupertuus. Maar hij kon niet verhoeden dat zijn eigen 4800, de bank die hij in 1983 ontwierp voor Gelderland, zo’n bank zou worden. Een heuse designklassieker, strak en speels, vernieuwend en klassiek, statig en tegelijk comfortabel maar bovenal dus tijdloos, een meubel om te koesteren. Wat hij in 1983 ook niet kon weten is dat zijn debuut bij Gelderland zou leiden tot een levendige en vruchtbare samenwerking, één die generaties overstijgt en de collectie van Gelderland blijvend zou beïnvloeden. Met zijn eigen moderne, elegante en strak gestoffeerde ontwerpen, met speelse en ruimtelijke benaderingen van Bart en met de toegankelijk en herkenbare meubels van Roderick.

Aan de vooravond van het veertigjarige jubileum van de samenwerking tussen Vos en Gelderland én een bíjna 90-jarig bestaan van Gelderland, zijn bij VOS de vruchten van deze heuse kruisbestuiving in zinderende combinaties te bewonderen. Bart Vos (VOS) en Titus Darley (Gelderland) blikken terug en natuurlijk vooruit. Een enthousiasmerend gesprek over ‘heritage’, durf en stijl en over generaties, duurzaamheid en de lol van combineren. Darley: “Misschien draaf ik nou een beetje door…”. Vos: “Door blijven draven, I love it!”

Generaties begint dicht bij huis. Bij ouders en kinderen, bij een paplepel, bij familie. Bij Henk Vos die als ontwerper een woonwarenhuis opzette, bij zijn zonen Bart en Roderick die in zijn voetsporen traden. Bij Koene Obermann die in 1936 met zijn eerste 200 gulden de basis legde voor Gelderland en bij Titus Darley die het bedrijf nu runt. Geen familie van, maar wel, net als Vos van huis uit besmet met de liefde voor design. 

Generaties staat voor VOS voor de generaties die altijd weer terugkeren, blijven langskomen omdat VOS garant staat voor avontuur en vernieuwing, voor vinden waar je naar zocht zonder het te weten. Maar generaties staat voor Gelderland ook voor de toekomst. Ze noemen het Furniture for generations, meubels die generaties lang meegaan. Niet alleen omdat ze kwalitatief en degelijk in elkaar zitten maar ook, of misschien wel juist, omdat je ze wíl bewaren en je ze niet bij elke nieuwe trend hoeft in te wisselen. Duurzaam design begint tenslotte bij een goed ontwerp. Het leidde bij Gelderland tot een herstofferingsprogramma en de Gelderland Generations Inruilservice, een belangrijke stap in een circulair productieproces is een nieuwe stap voor de toekomst.

78ce0197-48f7-4c09-9f66-9aed3d0dac99 kopie 2.jpg

Hoe die toekomst eruitziet? Ideeën over kleinschaligheid, vakmanschap en kwaliteit vliegen in ras tempo over tafel. Vos experimenteert met meubels van oude NS vloeren. Darley onderzoekt nieuwe productiemethodes en vertelt opgetogen over een bank van oude dekbedden, een afstudeerproject van een student aan de designacademie. Vos en Darley vinden elkaar in nieuwsgierigheid, in het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, in volhardend een eigen weg kiezen. In recyclen en upcyclen maar vooral terugkomen bij de essentie, want dat is misschien wel de beste samenvatting. Vos realiseert zich eens te meer dat de overdaad op de beurs in Milaan hem soms in het verkeerde keelgat schiet – hij kan zijn verontwaardiging nog steeds niet verbergen.

 

En toch: een ontwerper wil ontwerpen en een collectie wil vernieuwen. Maar VOS en Gelderland vinden elkaar óók in de waardering voor wat er al is, voor waar ze vandaan komen: de toekomst ligt in het verleden. Noem het historie, ‘heritage’. Darley brengt die ‘heritage’ voor Gelderland in kaart. Meubels van Rob Parry, van de Deen Ib Koford Larsen, van Lex Pot en van Jan de Bouvrie die zich moeiteloos voegen in deze tijd. Voor Vos was dat allang duidelijk. Meubels van Gelderland, betoogt hij, passen zich aan zonder hun karakter te verliezen. En als ontwerper, architect én winkelier kan hij het weten. Zijn eigen Woody in een Memphisstof, de 4800 bekleed met ‘Chanel’, het roesvrijstaal staal van T-table nu eens niet gepolijst maar ‘raw’. Variëren, componeren, heen en weer bewegen tussen minimalisme en boudoir. Vooruitkomen is namelijk ook over het randje durven gaan. In het zoeken naar en open staan voor nieuwe mogelijkheden zit voor Vos en Darley de lol van het vak en een spannende basis voor de volgende 40 jaar VOS x Gelderland. 

Tekengebied 1.jpg
_DSC3436-kopie-2.jpg
image001.jpg
6a.jpg

VOS EXPOSÉ

bottom of page